Klantenservice
  • Gratis verzending
  • Op werkdagen vóór 18:00 besteld, vandaag verzonden
  • 30 dagen bedenktijd & retourneren
  • Veilig & mogelijkheid tot achteraf betalen

Draadloos opladen vs bedraad opladen

Draadloos opladen vs bedraad opladen Een nieuwe trend lijkt zich nu definitief door te zetten: draadloos opladen. Toch zijn de meningen nog altijd sterk verdeeld. Zo zijn er mensen die beweren dat draadloos opladen veel meer nadelen heeft dan er voordelen zijn. Andere mensen zweren inmiddels bij draadloos opladen. In deze blog gaan we nader in op de verschillen tussen draadloos en bedraad laden. Welke voor- en nadelen zijn er en wat is nu beter?

 

 


 

Draadloos opladen van je smartphone


Draadloos laden is een optie die door steeds meer fabrikanten van smartphones wordt aangeboden. Zo kunnen iPhones vanaf de iPhone 8 allemaal draadloos opladen. Bij verschillende Samsung-toestellen kon dat zelfs nog eerder. De laatste tijd zien we dat ook andere fabrikanten draadloos laden als optie toevoegen. Bij draadloos laden wordt er geen kabel meer direct in de smartphone geplugd. De stroom wordt via een oplaadstation direct naar de batterij van de smartphone verstuurd. De meeste smartphones maken tegenwoordig gebruik van de Qi-technologie waarbij vanuit een spoel in het oplaadstation de stroom wordt verstuurd naar een andere spoel in het toestel. De spoel in het toestel stuurt de stroom vervolgens door naar de batterij. De overdracht van spoel naar spoel vindt plaats via een concept van twee magneten die energie naar elkaar toe sturen.
 


Voordelen en nadelen van draadloos laden


Een voordeel van draadloos laden is dat de kans dat de kabels in de knoop geraken, vele malen kleiner is. Daarbij is het ook zo dat je de oplader ook minder snel vergeet. Vervolgens geldt dat de oplaadpoort van een smartphone veel minder snel sluit. Een ander voordeel is dat een toestel met een kapotte oplaadpoort nog steeds draadloos kan worden opgeladen. Als laatste geldt dat je geen last meer hebt van kapotte oplaadkabels.
Een nadeel van draadloos laden is dat de laadsnelheid lager is dan bij bekabeld laden. Daarnaast is het zo dat je in principe nog steeds een kabel nodig hebt voor het oplaadstation. Een ander nadeel is dat het moeilijker is om je smartphone te gebruiken tijdens het laden. Dit is aan de andere kant ook wel weer een voordeel voor mensen die moeilijk van de smartphone af kunnen blijven.

 

Bedraad opladen van je smartphone


Het bedraad opladen van een smartphone is de manier waarop iedereen 5 jaar geleden zijn of haar smartphone oplaadde. De stroom geleidt direct vanuit het stopcontact in de kabel, waarna deze via een aansluiting (zoals USB-C, Micro-USB, Lightning, etc.) direct in de poort van de smartphone terecht komt. Met de komst van de USB-C aansluitingen is de laadsnelheid van batterijen enorm gestegen. De term ‘Fast Charging’, waarbij een smartphone met 10 of meer watt wordt opgeladen, heeft dan ook zijn intrede gedaan. Door middel van ‘Fast Charging’ kan een smartphone in een halfuur volledig worden opgeladen, waarbij dit vroeger twee uur kostte. Samsung loopt voorop als het gaat om ‘Fast Charging’ bij de grotere smartphonefabrikanten. Een ander voordeel van bedraad laden is dat het eenvoudig is om een kabel mee te nemen in plaats van een heel oplaadstation. Een nadeel hiervan is echter dat een kabel slijt door gebruik. Zo kan door het foutief oprollen van een kabel de stroomdraden binnen in de kabel breken. Daarnaast kan vaak gebruik van de oplaadpoort ervoor zorgen dat deze defect gaat. Dit kan niet gebeuren bij draadloos laden.
 


Gaat draadloos laden ten koste van de batterij?


Een argument waar nog veel twijfel over bestaat, is of draadloos laden ten koste gaat van de levensduur van de batterij. Zo geven tegenstanders aan dat de batterij te warm wordt tijdens het draadloos opladen, waardoor het een negatief effect heeft op de batterij van de smartphone. Aan de andere kant geven de ontwikkelaars van de draadloze oplaadtechnologie aan dat zij een schild hebben gecreëerd rondom de spoel waar de warmte niet doorheen gaat. Dit voorkomt het voorval van een te warme batterij. Bovendien wordt andere schade aan het toestel door eventuele magnetische stralen hierdoor ook voorkomen. De toekomst zal ons leren welk van deze twee kampen uiteindelijk gelijk heeft.
 


Is draadloos laden de toekomst?


Het lijk erop dat draadloos laden een toekomst heeft. Met het afscheid van de oplader in de verpakkingen van de iPhone lijkt Apple te kiezen voor een draadloze toekomst. Daarnaast lijken ook andere bedrijven zoals Samsung en Huawei steeds meer in te zetten op de draadloze technologie. Niet iedereen is klaar voor draadloos opladen, maar het lijkt erop dat steeds meer mensen de voordelen van draadloos opladen zwaarder vinden meewegen dan de nadelen.
 


Draadloos opladen en het telefoonhoesje


Mensen die draadloos willen opladen doen er goed aan om bij de aankoop van een telefoonhoesje hier rekening mee te houden. Zo zijn er mensen die een telefoonhoesje kopen omdat zij deze mooi vinden en er vervolgens achter komen dat het niet mogelijk is om draadloos op te laden. Dit komt dan doordat het hoesje te dik is of gemaakt is van een materiaal waarmee het proces van draadloos opladen wordt verstoord. Gelukkig zijn er genoeg telefoonhoesjes waarbij draadloos laden gewoon werkt. Een goed voorbeeld van een telefoonhoesje waarbij draadloos opladen prima werkt zijn de gel cases en leren cases. Deze cases zijn vaak dunner dan 7mm, waardoor de stroom gewoon door het telefoonhoesje heen kan gaan.


 
    12-01-2022 14:47     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.